Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι.....

Ο Θανάσης ο Παπακωνσταντίνου μου έστειλε το παρακάτω, το αναδημοσιεύω και προσυπογράφω.....

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2/7/08
Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα/ και έβγαζε η γης το πρώτο της κυκλάμινο,
Τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα…
Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης/ στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναβγείς.
Νίκος Γκάτσος
Όλοι παρακολουθούμε με θλίψη και αηδία τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη Σάμο. Δημοτικοί άρχοντες συναγωνίζονται ο ένας τον άλλο ποιος θα κάνει το μεγαλύτερο ανοσιούργημα. Ο ένας κρύβει την πρόσοψη της Πορφυριάδας, τοποθετώντας ένα περίπτερο μπροστά της και ήδη οι τέντες του σκεπάζουν το άγαλμα του Αρίσταρχου (προφανώς για να μην πάθει ηλίαση!!!). Σε λίγο δεν αποκλείεται ο Αρίσταρχος (αυτός φταίει, αλλά δυστυχώς το έγκλημά του είναι παραγεγραμμένο) να μπλέξει τα μπράτσα του με γαριδάκια και τσιπς (δεν μπορεί, θα σκεφθεί κάτι και για την περίπτωσή του).
Ο άλλος σε χρόνο ρεκόρ (αυτό θα πει παραγωγικότητα) στέλνει στον άλλο κόσμο τα πεύκα της οδού Δερβενακίων, έξω από το Νομαρχιακό μέγαρο, μέχρι ενός. Ο τρίτος φροντίζει αόκνως πως θα ξεκοιλιάσει το μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, αναλογιζόμενος ομού με τον δεύτερο πόσο γελοίοι ήταν οι πρόγονοί μας που δεν προέβλεψαν από πού θα περνάνε τα απαστράπτοντα Ι.Χ. μας. Ο τέταρτος (πέμπτο δυστυχώς δεν έχουμε) ζήλωσε τη δόξα του Καλατράβα και προχώρησε σε ριζικό λίφτινγκ του κεντρικού δρόμου και της παραλίας του Πυθαγορείου, μ’ ένα απείρου αισθητικού μεγαλείου έργο...
Και οι τέσσερις φαίνεται να έχουν όλα τα δίκαια με το μέρος τους. Αν κάποιος (το απεύχονται) θελήσει να μάθει πως ήταν το νησί λίγο καιρό μόλις πριν έρθουν οι ίδιοι στα πράγματα, έ, δεν τρέχει και τίποτα. Πλούσιο είναι το υλικό που υπάρχει στο Ιστορικό Αρχείο της Σάμου, είναι ανάγκη εκεί που δεν τα σπέρνουμε να τα βρίσκουμε; Εφαρμόζουν έτσι σωστά και τον παιδαγωγικό τους ρόλο στρέφοντάς μας στην έρευνα…
Από κοντά και η Νομαρχία που απολαμβάνει το όλο θέαμα. Ο Νομάρχης, που όπου σταθεί κι όπου βρεθεί μιλάει για τις αρμοδιότητες που δεν έχει, για μια που αποδεδειγμένα έχει, αδυνατούν οι υπηρεσίες του να στείλουν ένα κείμενο τεσσάρων σειρών, που θα αναφέρει όσα ο ίδιος είπε στα ραδιόφωνα. Άλλωστε οι ελεγκτικές υπηρεσίες είναι συνεπείς στο γράμμα του ρόλου τους, «είπε» σου λένε, «δεν το δήλωσε». Όλοι πάντως, Αστυνομία, Εισαγγελία, Περιφέρεια, Εφορεία Νεότερων Μνημείων σου αφιερώνουν χρόνο –πόσο δίκιο έχεις σου ψυθιρίζουν off the record, εμείς πάντως θα κινηθούμε με το «γράμμα του Νόμου» (ο Νόμος δεν είναι σοκολάτα για να έχει αριθμό, ΦΕΚ κι άλλες αχρείαστες λεπτομέρειες), σε προτρέπουν να απευθυνθείς κι αλλού, αποδεικνύοντας ότι ο Άννας και ο Καϊάφας είναι παρόντες στις μέρες μας (κλωνοποιημένοι, πως αλλιώς;). Θεέ μας πόσο ευγενικοί και πρόσχαροι είναι μαζί μας.
Με αυτά και μ’ αυτά, είναι βέβαιο ότι θα διαψεύσουμε όλες τις Ευρωπαϊκές στατιστικές, που αναφέρουν ότι η χώρα μας στη διαφθορά και στην παραλυσία της Δημόσιας Διοίκησης έπιασε πάτο (πως είναι δυνατόν οι κουτόφραγκοι να καταλάβουν το δαιμόνιο της φυλής μας;). Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει πάτος.
Άλλωστε και οι φήμες ότι οι τοπικοί μας άρχοντες κάνουν ότι κάνουν γιατί διαισθάνονται (είτε λόγω διοικητικών αλλαγών, είτε κυρίως λόγω του εν γένει πολιτικού κλίματος στη χώρα), όπως ο πνιγμένος που πιάνεται από τα μαλλιά του, ότι κλείνουν τον κύκλο τους, δεν επιβεβαιώνονται για την ώρα. Σαν άνθρωποι απλώς δεν θέλουν να αφήσουν πίσω τους εκκρεμότητες απέναντι σε όσους τους εξυπηρέτησαν στο παρελθόν, προεκλογικά ή και άλλοτε και αγωνιούν για «έργα» που δεν βρήκαν κωδικούς ως τώρα να τα «εντάξουν», όπως τους αξίζει,… με το αζημείωτο δηλαδή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ , ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ( Ο ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ)
ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ, ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ , ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΑΔΑΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥΣ ΕΚΡΑΞΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΞΥΛΩΘΗΚΕ Η ΜΙΣΗ , ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΗΝ ΑΝΑΡΩΤΙΑΣΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ ..ΤΕΧΝΗΣ . ΚΤΑ ΤΗ ΣΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΠΛΑ