Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

ΕΑΛΩ Η ΣΑΜΟΣ....

Ο Θανάσης μου έστειλε το επόμενο. Δε νομίζω να χρειάζεται να σχολιάσω....
Να τον ευχαριστήσω μόνο για την αναφορά....
Και .... που επιμένει!!

Εάλω η Σάμος;*
Του Θανάση Παπακωνσταντίνου


Θα πω δυο λόγια για ένα διήγημα που δεν γράφτηκε ποτέ. Η πλοκή του περίπλοκη, τα μέτωπα πολλά. Θέμα του ποιο άλλο η «ανάπτυξη» (ο θείος Προκρούστης άραγε τι λέει γι’ αυτό;). Για χάρη της σφάζονται δέντρα, ξεκοιλιάζονται μονοπάτια, κρύβεται ένα από τα πλέον ιστορικά μνημεία, πίσω από ένα περίπτερο, αυτό με τα τσιπς, τα γαριδάκια κι όλα τα λοιπά καλούδια πρώτης ανάγκης…
Έχουμε πιάσει για τα καλά το νόημα της παγκοσμιοποίησης, κάθε ιδιαιτερότητα του νησιού (μοναστήρια, φαράγγια, μνημεία, πολυετή δέντρα και ποιος ξέρει για ποια άλλα θα χτυπήσει η καμπάνα), μετατρέπεται εν ριπή χρόνου σε σύγχρονους χώρους άνετους, ευάερους λόγω κλιματισμού, προσβάσιμους. Άλλωστε και τότε που τα είχαμε πίσω δεν ήμασταν; Και για να είμαστε μοντέρνοι, ελεύθεροι και ωραίοι, …απεταξάτο το παρελθόν –αυτό που μας άφησαν οι πρόγονοι και η φύση.
Γλυτώνουμε έτσι (και εμείς και τα παιδιά μας) από ένα μεγάλο βάρος και παράλληλα κόβουμε σαν γόρδιο δεσμό, κάθε νήμα προστασίας από διάφορες αναχρονιστικές διατάξεις που μας …επέβαλαν (χωροταξικό, προστασία πρασίνου και μνημείων, άκου «ζώνη απόλυτης προστασίας»!). Το μέλλον διαγράφεται λαμπρό.
Αυτό που δεν καθαρίσαμε ακόμα είναι πως κάποιοι γραφικοί συνεχίζουν να λένε κουταμάρες, μέχρι και «Εάλω η Σάμος» ξεστομίζουν, …από ποιον, από μας τους ίδιους; Αλλά που θα πάει, η ώρα τους δεν είναι μακριά… Ας πράξουν αυτό που τους προτείνει Σαμιώτικο μπλόγκ, «ώρα να φύγουμε;».
Οποιαδήποτε ομοιότητα με περιστατικά που συμβαίνουν στο νησί είναι κάτι παραπάνω από συμπτωματική.


* Παρέμβαση σε εκδήλωση λογοτεχνικής βραδιάς με θέμα «Σπονδές στον Διόνυσο», που διοργάνωσε ο «Όμιλος Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης Νομού Σάμου» στο Καρλόβασι την Κυριακή 6/7/08, με αφορμή την κυκλοφορία του ομότιτλου βιβλίου με διηγήματα Σαμιωτών λογοτεχνών από τις εκδόσεις «Υπερόριος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: