Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

τα "ΗΡΑΙΑ" και ο Σάμου και Ικαρίας Μητροπολίτης Ευσέβιος


Τα "Ηραία" άναψαν φωτιές...

Όσον αφορά την αισθητική ή τη σκοπιμότητά τους, ήδη έχει ανοίξει συζήτηση σε αδελφά blog όπως της Κοινωνίας Ενεργών Πολιτών.
Έτσι, αν και δε συμφωνώ ούτε με τον τίτλο της ανάρτησης, ούτε και με την απόλυτη θέση του συγγραφέα της, δε θα ασχοληθώ με το ίδιο θέμα, αποφεύγοντας την αλληλεπικάλυψη και τη διασπορά της κουβέντας...

Πολύ σημαντικότερο για μένα, είναι η προσπάθεια παρέμβασης του Μητροπολίτη Σάμου στα πολιτιστικά τεκταινόμενα.
Η τοπική μας Εκκλησία έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη της και φυσικά θα περιμένει και κριτική επ' αυτής...
(Ας μου επιτραπεί να σημειώσω βέβαια ότι δεν πρέπει να περιμένει να το πάρουμε και ... επί πόνου, ή ότι στο εξής θα ζητείται η άδειά της για την οποιαδήποτε εκδήλωση....)

Οι εκφράσεις "σοβαρό ατόπημα", "κακόγουστο καλλιτεχνικό θέαμα", "προσέβαλε κατάφωρα το θρησκευτικό αίσθημα", "κρύβονται νεοπαγανιστές που με δόλιους τρόπους....", "ανόητων και φαιδρών δεισιδαιμονικών τελετών", δείχνουν .... υπερβάλλοντα ζήλο της Μητρόπολης...

Η ... αυτοανακήρυξή της δε, σε ... εκφραστή του συνόλου του Σαμιακού λαού, δείχνει έπαρση και έλλειψη σεβασμού, τόσο στους "μη πιστεύοντες" όσο και στους ίδιους τους πιστούς οι οποίοι στο κάτω - κάτω της γραφής Δημοτικές αρχές Ψήφισαν, Μητροπολίτη όμως ΟΧΙ...

Χωρίς η ταπεινότητά μου να είναι σε θέση να κάνει ... υποδείξεις στον Ιεράρχη, ας μου επιτραπεί να διατυπώσω την άποψη πως (ίσως να) είναι καλό, όταν η Εκκλησία ασχολείται με ... πέραν του Οίκου Της θέματα, να το κάνει με πιο πολλή σύνεση, με πραότητα και προπαντός με αγάπη....

Υ.Σ. Για τα ... τρομακτικά που αναφέρει ο Σαμιακός Τύπος, ότι δηλαδή "πληροφορίες ανέφεραν" την ύπαρξη δωδεκαθειστών, ξοάνων και προσφορών λουλουδιών και ... καρπών στο βωμό της Ήρας από γκρουπ τουριστών (!!!!), τι να πω;;;;
Ας θυμηθούμε ότι υπάρχει ανεξιθρησκεία στην Ελλάδα...
Να πω πως μακάρι να είχαμε πολλά τέτοια ... γκρουπ ;! (Θου φυλακή........)
Αν υποπτεύεται κάποιος και θυσίες ... παρθένων, να μας ενημερώσουν να έχουμε το νου μας!!!!
Έλεος!

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H εκκλησία κανονικά έχει την οικονομία της...
Πολύ φαιά ουσία δεν καταναλώθηκε για μια τουριστική ατραξιόν..
Συστήνεται: "επί του Όρους ομιλία"

Ανώνυμος είπε...

Τα θυμιατά, τα κόλλυβα και πολλά άλλα δεν είναι παγανιστικά? Τέτοιου είδους παρεμβάσεις από τους παπάδες μόνο γραφικές και αναχρονιστικές μπορούν να χαρακτηριστούν και φυσικά δεν πρόκειται να προσελκύσουν τους νέους που αρκούνται πλέον στο καθαρά εθιμοτυπικό και διακοσμητικό ρόλο της εκκλησίας στην εποχή μας.

Ανώνυμος είπε...

Ντίνο, η πρώτη αντίδραση που μου ήρθε ήταν να κάνω χιούμορ με υπονοούμενα...
Όμως σήμερα το ξανασκεφτόμουν και είπα να γράψω δυο λόγια άλλα:
Στις μέρες μας είναι πανθομολογούμενο ότι υπάρχει κρίση νοήματος. Στην κρίση νοήματος είναι δεδομένο ότι θα περιλαμβάνεται και ο παντοειδής χριστιανισμός, αφού μόλις πριν λίγες δεκαετίες ήταν και αυτός μέσα στους στοιβαρούς πόλους νοηματοδότησης (και ίσως είναι ακόμα και σήμερα όσο πλησιάζει κανείς σε παραδοσιακά πλαίσια).
Σε αυτή την κρίση νοήματος, πολλές "νέες διηγήσεις" (ακόμα και αναπαλαιωμένες) έρχονται και κάτι θέλουν να πουν.
Υπάρχει η θέση θρήσκων και αθέων (π.χ. Καστοριάδης) ότι το Ιουδαϊκό πνεύμα μέσω του Χριστιανισμού, ανέτρεψε την ελληνική κοσμολογική, ηθική, υπαρξιακή ματιά, που ήταν περισσότερο φιλελεύθερη, γήινη και ανεκτική για να βάλει στην θέση της τον στενάχωρο Γιαχβέ (έστω μέσω του γλυκού Ιησού).
Δεν είναι επί του παρόντος να αναλύσω την πραγματική διαλεκτική σύγκρουση που έγινε επί Βυζαντίου και κατά την γνώμη μου έδωσε την Ρωμιοσύνη (όχι ως ιεδολογικό κουφάρι, όπως θέλουν οι Ελληνοχριστιανοί, αλλά ως μια συνιστώσα της κοινωνικής πραγματικότητας)..
Πέρα από τον εθνικισμό οριμένων αρχαιολατρικών κύκλων, αυτή είναι η βάση της ανάπτυξης της αρχαιολατρίας που όντως επί των ημερών μας είναι υπολογίσημη..
Αν λοιπόν η Εκκλησία δεν θελήσει να ξαναφέρει νοήματα (με βαθύτατη συναίσθηση των ημερών)τότε θα ανατγωνίζεται αρχαιολάτρες, γιόγκι και δερβίσηδες για το ποιανού είναι καλύτερα τα θυμιατά, όπως λέει και ο ανώνυμος...
Για την αναβίωση των Ηραίων, ως πολιτιστικό προϊόν θα τα πω αλλού

Ανώνυμος είπε...

Με περισσή αλαζονεία, μισαλλοδοξία, υποκρισία και υπαινιγμούς για το ποιος κάνει κουμάντο στα πνευματικά πράγματα του νησιού, έσπευσε ο θεοκράτης “μητροπολίτης” να τραβήξει το αυτί της δημοτικής αρχής, που χωρίς να τον ρωτήσει αναβίωσε “παγανιστικές” γιορτές στο τσιφλίκι του, τη “μητρόπολή του”!
Ο τοπάρχης της ξεπερασμένης βυζαντινής θεοκρατίας και του απόλυτου μηδενός, έδωσε με την ανακοίνωσή του και με την επακολουθήσασα ραδιοφωνική του συνέντευξη την εικόνα μιας κοινωνίας, που κραυγαλέα αδυνατεί να παρακολουθήσει, στοιχειωδώς έστω, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, που κατά την αρχαιότητα γέννησε έναν υψηλό πολιτισμό, αυτόν ακριβώς που χαρακτηρίζει σήμερα ως «παγανιστικό».
Την ίδια στιγμή αυτή η χώρα δυστυχώς ελέγχεται από την πιο σκοτεινή δύναμη, η οποία συστηματικά εξολοθρεύει με την πνευματική, ψυχολογική και οικονομική τρομοκρατία της κάθε προσπάθεια απαλλαγής των νεοελλήνων από τα δεσμά της αλογίας και ανέλιξής τους προς την αξιοπρέπεια, τη λογική και την ελευθερία. Εν μέσω απανωτών σκανδάλων και εξαντλητικής υπερφορολόγησης των πολιτών, η “εκκλησία” επιδιώκει όχι απλώς σκανδαλώδη φοροαπαλλαγή, αλλά επιπλέον και ασύστολη χρηματοδότηση, πράγμα που αποδεικνύει τρανταχτά πλέον ότι το Ελληνικό Κράτος υπάρχει πρωτίστως για να υπηρετεί τους παρασιτικούς θεοκράτες που το έχουν κυριεύσει.
Ας τα λάβουν αυτά υπόψη τους οι Σαμιώτες κι ας μη σπεύσουν, φοβούμενοι μήπως πέσουν στη δυσμένεια του έτσι κι αλλιώς ανίσχυρου “δεσπότη” τους (τι δουλοπρεπής λέξη!), να συμμορφωθούν “προς τας υποδείξεις του”, αλλά να τον βάλουν άπαξ και διαπαντός στη θέση του...

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέει ο dimi. Η παπάδες είναι υπεράνω όλων! Τσιφλικάδες με το αφορολόγητο, επαγγελματίες με το αζημίωτο και αυστηροί κριτές των πάντων...και από πάνω τους πληρώνουμε σαν ηλίθιοι!! Γιατι?!