Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Σαμιώτικη (Φιλο) XENIA ή ... τα "δικαιώματα του τόπου"

Για το XENIA τά ΄χουμε ξαναπεί...
Ο καιρός περνάει και τίποτα δε φαίνεται να ... κινείται ...

Παραμένει κλειστό, στο έλεος του χρόνου...

Όλοι γνωρίζουν ότι το ξενοδοχείο αυτό που δημοπρατήθηκε το 1958 και εγκαινιάστηκε στις 05 Αυγούστου του 1960, δίνοντας ελπίδα τουριστικής ανάπτυξης στο νησί, ανηγέρθη στο χώρο του Ηγεμονικού Μεγάρου.



"Το Ηγεμονικό Μέγαρο, κτίριο τριώροφο, που έχει μήκος 20 μέτρα και πλάτος 18.... θεμελιώθηκε την 21η Σεπτεμβρίου του 1875. Στο θεμέλιο λίθο αυτού είναι γραμμένη η επιγραφή: "Ηγεμών Κ.Ι.Φωτιάδης λίθον τόν δε θεμέλιον μεγάρου ηγεμονικού κατέθηκε Σαμίων μεγαλογνωμόνων εκτελέων κατά νουν". (Σαμιακά Επ. Σταματιάδη)
Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε "εντός διετίας" (Δ. Βακιρτζής)
Μετά το 1912, στεγάζει τη Νομαρχία του νησιού.
Το Νοέμβριο του ΄43 κατά το γερμανικό βομβαρδισμό υπέστη σοβαρές ζημιές.Η φωτιά το κατέστρεψε ολοσχερώς εσωτερικά, χωρίς όμως και να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο εξωτερικό του.
Το 1957 κατεδαφίζεται μετά από απόφαση να ανεγερθεί στο χώρο ξενοδοχείο...

Όλα αυτά τα "θυμήθηκα" διαβάζοντας τα παρακάτω....

"Λίγα απ' όσα άκουσα κι απ' όσα έζησα" του Κ. Γαρουφαλή (1992):
"Όταν ύστερα από την κήρυξη της Ένωσης, σχηματίστηκε η πρώτη προσωρινή Κυβέρνηση Σάμου, ο σύμβουλος επί των Εσωτερικών Δ.Κ.Γεωργιάδης, επιφανής νομικός της εποχής του, είχε προτείνει να προικοδοτηθούν όλα τα κτήματα της Σαμιακής Ηγεμονίας (Μέγαρο Συνελεύσεων, Ηγεμονικό Μέγαρο, Δικαστικό Μέγαρο, Τελωνεία, Α' Δημοτικό...) στο Δήμο της Πρωτεύουσας....
Τη φρόνιμη αυτή σκέψη και πρόταση ο Θεμ. Σοφούλης ανεξέλεγκτα απέρριψε με την αυστηρή παρατήρηση "Δε θα γίνομε τμήμα της Ελλάδος με όρους! Όλα όσα έχουμε θα πάνε στην Πατρίδα!"
Την προτροπή αυτή την αποδέχθηκε με ενθουσιώδη χειροκροτήματα η Έντιμος Βουλή των Σαμίων μεθυσμένη κι αυτή από την Εθνική Έξαρση της πραγματοποίησης του προαιώνιου πόθου των Σαμίων για την Ένωση με την Ελεύθερη Πατρίδα..."


Ο συγγραφέας στη συνέχεια, μάς εξιστορεί τα διαδραματισθέντα μετά το βομβαρδισμό του 43, όταν ο Δήμος μένει "άστεγος" καθώς "η καταστροφή του μισθίου" όπου στεγαζόταν πληρώνοντας ενοίκιο (!) στο Ελληνικό Δημόσιο είχε λύσει τη μίσθωση:
Το ΄45 γίνεται πρόταση του Κ. Γαρουφαλή στο Δημοτικό Συμβούλιο "Να διεκδικήσουμε δυναμικά και με συλλαλητήρια ακόμα αν θα χρειαστεί τα δικαιώματα του τόπου που απελευθερώθηκε και ενώθηκε με την Πατρίδα χωρίς να την επιβαρύνει οικονομικά καθόλου"

Μετά από ... περιπέτειες με τους καρεκλοκένταυρους του Δημοσίου και με ... μάλλον πραξικοπηματικό τρόπο, οι Κ. Γαρουφαλής, Κ. Παπαβασιλείου (δήμαρχος) και Γεώργ. Γρηγορίου (βουλευτής) καταφέρνουν να προωθήσουν και να ψηφιστεί νομοσχέδιο με το οποίο το Μέγαρο της Ηγεμονικής Βουλής γίνεται ιδιοκτησία του Δήμου Σαμίων...
(Αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο όπου με γλαφυρό τρόπο περιγράφεται η ... κατάληψη τού Δημαρχείου, αλλά και η ... μεταμεσονύκτια συνεδρίαση της Βουλής...)

Δυστυχώς δε βρέθηκε άλλος Γαρουφαλής, ούτε δεύτερος Γρηγορίου....
Και παρά τον ... πόνο που όλοι λεν (και γράφουν) ότι ένιωσαν όταν το 1957 οι μπουλντόζες γκρέμισαν το "στολίδι της παραλίας και της Πόλης μας", κανείς δεν αντέδρασε...
Ίσως γιατί ο πόθος για ένα σύγχρονο ξενοδοχείο στο νησί και οι προσδοκίες για τουριστική ανάπτυξη, δεν επέτρεπαν ... συναισθηματισμούς και ... γλύκαιναν τη λύπη....
Ίσως γιατί κάποιοι ένιωσαν ... ανήμποροι να "τα βάλουν" με το Ελληνικό Κράτος... Δεν ήμασταν πια το ... Πριγκηπάτο... Ούτε η ένδοξη Τυραννοκτόνος Σάμος... Μια (ακόμα) ξεχασμένη επαρχία του υδροκέφαλου Αθηναιοκεντρικού Κράτους ήμασταν πια...

Οι δεκαετίες πέρασαν. Το (Η;) ΧΕΝΙΑ έκλεισε τον κύκλο του.
Και το κουφάρι του αφέθηκε να σαπίζει...
Το Ελληνικό Κράτος αρνείται να παραχωρήσει στο Δήμο το οικόπεδο που με τόση προθυμία οι Σαμιώτες το ... προίκισαν...
Ίσως να φταίνε και ...άλαλοι ή ...ανεπαρκείς τοπικοί "άρχοντες"...


Μάλλον πάντως είναι η ώρα πάλι "να διεκδικήσουμε δυναμικά και με συλλαλητήρια ακόμα αν χρειαστεί τα δικαιώματα του τόπου"
Μάλλον είναι η ώρα να "μηνύσουμε" στην Αθήνα ότι δε θα τους ... υποδεχθούμε ξανά όταν μας θυμηθούν παραμονές εκλογών...
Ότι η (Φιλο)Ξενία γι' αυτούς τελείωσε....

Δεν υπάρχουν σχόλια: