Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Κυριακή १३ Μαρτίου: Πάνω Αρβανίτες

Με ενημέρωσε η Ελένη των Ενεργών। Ραντεβού στο χωριό λοιπόν!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eko akousi oti sto nisi sas einai dhio xoria ton arvaniton .Poso arvanites exei sto nisi ?
Tha einai poli entiaferon mia meleti peri arvaniton sto nisi

off-road είπε...

Αν και το ερωτημα σου ειναι ασχετο με το ποστ, θα σου απαντησω στο μετρο που γνωριζω, αφου ενδιαφερει κι εμενα, ως γιο Σαμιωτισσας αλλα και με μια μακρινη αρβανιτικη ριζα απο τη μανα του πατερα μου, και εφοσο βεβαια μας το επιτρεπει ο ιδιοκτητης του καλου αυτου σαμιωτικου blog.

Δεν υπαρχουν αρβανιτοφωνοι οικισμοι στη Σαμο, ουτε ξερουμε με βεβαιοτητα αν εγκατασταθηκαν ομαδικα Αρβανιτες στο παρελθον.
Ειναι πιθανο, με τον εποικισμο του νησιου απο 1570 και μετα, να ηρθαν και αρκετοί αλβανοφωνοι χριστιανοι, με δεδομενη τη μεγαλη εξαπλωση τους και στη νοτια Ελλαδα και το διασκορπισμο μικροτερων ομαδων τους και περα απο τα κοντινα σε αυτη νησια.
Ωστοσο, δεν μπορουν να αποκλειστουν και τα ενδεχομενα το "Αρβανιτες" να εχει προελθει απλα απο το οικογενειακο ονομα των πρωτων οικιστων της περιοχης, οπως αλλωστε συνεβη με πολλα απο τα χωρια του νησιου ή να επικρατησε σαν ομαδικο παρατσουκλι που δεν αποδιδει απαραιτητα την πραγματικη καταγωγη η γλωσσα των πρωτων κατοικων.

Δυστυχως, πολλα παλια εγγραφα που περιειχαν πληροφοριες για τον εποικισμο του νησιου καηκαν το 1834, αν δε κανω λαθος, με την καταστολη του τοπικου κινηματος ανεξαρτησιας. Οσο για τα μικροτοπονυμια της περιοχης και για οικογενειακα ονοματα των ντοπιων δε ξερω κατι. Εχει γραφτει και ενα βιβλιο για το χωριο και την ιστορια του, που ισως περιεχει τετιες πληροφοριες αλλα φανταζομαι οτι μονο στη Σαμο θα βρισκεται:
http://www.samiakostypos.gr/kafes_article.php?id=130

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Ευχαριστώ off-road!!!
Δυστυχώς εγώ δεν μπορώ να απαντήσω χωρίς να νιώσω "λίγος"...
Έχω διαβάσει κατά καιρούς τόσο την εκδοχή της εγκατάστασης Ελλήνων πολεμιστών του Αλή Πασσά (!!??) αλλά και ότι "Αρβανίτες" έλεγαν "κοροιδευτικά" κάποιοι νησιώτες τους στεριανούς(??!!) Γενικά δεν έχει βρει αποδοχή η άποψη ότι πιθανόν κάποιοι Αρβανίτες εγκαταστάθηκαν στο νησί. Ίσως βέβαια αυτό να υπαγορευόταν και από λόγους εξυπηρέτησης της εθνικής ... καθαρότητας... Από όσο ξέρω πάντως δεν υπάρχουν τοπικές εκφράσεις -διάλεκτος ή τοπονύμια που να μας κάνουν να ... υποψιαζόμαστε αλβανόφωνους εποικους.... Γεγονός είναι ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει μία τελείως μοναδική "τραγουδιστή" εκφορά του λόγου με "σύρσιμο" των συλλαβών που δεν απαντάται αλλού στη Σάμο, αλλά δεν έχω ΙΔΕΑ από που μπορεί να έλκει την καταγωγή της... Δεν ξέρω αν κάποιος πιο διαβασμένος φίλος μπορεί να μας βοηθήσει... Και δυστυχώς βρίσκομαι μακριά από τα βιβλία μου για μια πιο σοβαρή απάντηση... Είναι πάντως στ' αλήθεια ενδιαφέρον και θα επανέλθουμε.

Adriano Xhafaj είπε...

I find I will grab sources. Recommend you read up then
http://www.facebook.com/board.php?uid=54100114782