Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Πλατείες, βιγλάτορες και Δήμος

Από το καλό blogάκι της Βίγλας αντιγράφω και προσυπογράφω:

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στον Δήμαρχο Σάμου και στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κύριε Δήμαρχε,
Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Όπως γνωρίζετε, τον τελευταίο καιρό, και ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της θητείας σας, είχαμε μια έξαρση του φαινομένου της καταπάτησης δημοσίων χώρων στην Πλατεία Πυθαγόρα, μοναδική πλατεία της πόλης και κέντρο αναφοράς για τους κατοίκους της. Αν στις αυθαίρετες και παράνομες καταλήψεις προσθέσουμε και την παρουσία των φορτηγών αυτοκινήτων σε αυτήν, θα δούμε ότι ουσιαστικά η Πλατεία Πυθαγόρα έπαψε να λειτουργεί ως κοινόχρηστος χώρος και τα δικαιώματα των πολιτών συρρικνώθηκαν, αν δεν εξαφανίστηκαν.
Δεν θα ανατρέξουμε στο Σύνταγμα, ούτε θα επικαλεστούμε τους νόμους που διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία.. αυτά είναι γνωστά σε σας. Εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι, ότι αυτή η ασυδοσία με τις αυθαίρετες και παράνομες καταλήψεις στην μοναδική πλατεία της πόλης, δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί, αν δεν είχε τη δική σας ανοχή, που εκφράζεται με την απουσία, την αδιαφορία και σιωπή σας.
Ποιος απαγορεύει στη Δημοτική Αστυνομία να εμφανιστεί στην Πλατεία Πυθαγόρα ; Είναι ένα αναπάντητο ερώτημα.
Ο επικεφαλής Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας, όσες φορές ρωτήθηκε, κάνει πως δεν καταλαβαίνει τίποτα… Γιατί ; Φυσικά και έχει τους λόγους του, και το χειρότερο, έχει την στήριξη της Δημοτικής Αρχής. Έτσι, ο δημόσιος χαρακτήρας της Πλατείας Πυθαγόρα τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Η ιδιωτικοποίηση της Πλατείας με τις αυθαίρετες καταλήψεις, που κάθε μέρα επεκτείνονται, είναι ένα γεγονός. Ο Δήμος Σάμου απουσιάζει. Ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι περνάνε από την Πλατεία ινκόγκνιτο.. Ίσως από ντροπή, ίσως από ενοχή…
Κανένας εκκολαπτόμενος καπιταλιστής δεν θα τολμούσε να προκαλεί, να χλευάζει και να παρανομεί με αυθαίρετες κατασκευές και καταλήψεις πάνω στην ιστορική Πλατεία, αν γνώριζε ότι εδώ υπάρχει ένας νεοεκλεγείς Δήμαρχος και ένα πολυκομματικό Δημοτικό Συμβούλιο, ικανό και έτοιμο να επέμβει σε κάθε παράνομη ενέργεια που συρρικνώνει τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών, του Λαού και των εργαζομένων.
Οι πλατείες και τα πεζοδρόμια ανήκουν στο Λαό και εκφράζουν τον πολιτισμό μιας πόλης.
Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,
ο καιρός των λόγων πέρασε, ήρθε ο καιρός των έργων. Έχετε τεράστιες ευθύνες. Έχετε αναλάβει την υποχρέωση να βγάλετε τον τόπο από τη μιζέρια, τον υποβιβασμό και την αθλιότητα.
Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τους θεσμούς.
Η αποκατάσταση της Δημοκρατικής νομιμότητας στην Πλατεία Πυθαγόρα πρέπει να γίνει τώρα, άμεσα, χωρίς καμιά καθυστέρηση.
Κάθε μέρα που οι παράνομοι καταπατητές θα αλωνίζουν την Πλατεία του Λαού, θα χρεώνεται σε βάρος της δικής σας πολιτικής αξιοπιστίας….

Δεν υπάρχουν σχόλια: