Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009

"Ξένοι" μεταξύ μας, κραυγάζοντες και σιωπούντες...

Ποτέ δεν έχω ανεβάσει μια ανάρτηση-σεντόνι σαν τη σημερινή...
Στους "μπουκωμένους" μας καιρούς όμως, νιώθω ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ...
Και ας φοβόμαστε μήπως κάποιοι μας παρεξηγήσουν....
Βέβαια, φοβάμαι και ότι ... κανείς δε θα έχει το κουράγιο να διαβάσει όλα τα παρακάτω....
Ας είναι...
"Αναδημοσιεύω" λοιπόν....
ΣΑΜΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ 07-12-2009:
ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΜΕΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ;
Τον τελευταίο καιρό στη Σάμο, ζούμε καταστάσεις και ακούμε συζητήσεις που θυμίζουν άλλες εποχές.
Εποχές που άπλωνε τα δίχτυα της η μαυρίλα της φασιστικής προπαγάνδας και κυριαρχούσε ο πανικός η ανασφάλεια και ο φόβος απέναντι στον «βάρβαρο εχθρό». Όταν η εξουσία «αδυνατεί» να λύσει τα προβλήματα (εργασιακά, κοινωνικά, οικονομικά) που η ίδια δημιούργησε, με τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές της, το μπαλάκι της ευθύνης πέφτει στους αδυνάτους, στους κυνηγημένους, στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Παλιά γνωστή, δοκιμασμένη συνταγή.
Ας τα δούμε, όμως, όλα αναλυτικά:
Α) Τα τοπικά Μ.Μ.Ε το τελευταίο διάστημα βρίθουν από ανακοινώσεις, κείμενα κ.α που προασπίζουν «την ασφάλεια» του Σαμιώτη, των παιδιών μας, της τσέπης μας και γενικώς. Γίνονται σχόλια που αναφέρονται στην αισθητική κακοποίηση, που προκαλούν οι πρόσφυγες στην πόλη της Σάμου (π.χ. απλωμένες μπουγάδες στον κήπο, στο ΞΕΝΙΑ) στην ανασφάλεια του γονέα (παρενοχλήσεις, βιασμοί κλπ.) στην έννοια του ξενοδόχου (επερχόμενη πτώση του τουρισμού λόγω των παραπάνω).
Β) Κυκλοφορούν ανυπόγραφα κείμενα μέσα σε υπηρεσίες, αλλά και δρόμους, που καλούν το Σαμιώτη να αντισταθεί στην εισβολή των βαρβάρων, παραπληροφορώντας τον κόσμο για δήθεν επέκταση του νυν κέντρου κράτησης ή ακόμα και για παραχώρηση οικοπέδου από το Υπουργείο Άμυνας, με σκοπό τη δημιουργία νέου Κέντρου στη Σάμο.
Γ) Κυκλοφορούν ενυπόγραφα κείμενα που καλούν τους Σαμιώτες να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους ικανούς για όλα πρόσφυγες. Δες κείμενο διευθυντή Δημοτικού Σχολείου στο Βαθύ, το οποίο δόθηκε στους γονείς και μιλάει για «παρενοχλήσεις που δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς», για «τη χαμένη επαρχιακή ανεμελιά», για «τα συγκαλυμμένα, ανησυχητικά πράγματα που συμβαίνουν στον τόπο μας». Δες κείμενα αγανακτισμένων πολιτών (SOS Σάμος) που κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι ή ακόμα και διαδικτυακά (εντοπίστηκε στο site της Χρυσής Αυγής) ή ακόμα και σε πανό ντροπής κρεμασμένο στο XENIA.
Δ) Βέβαια, μετά από όλα αυτά έρχονται και οι ακατάσχετες φημολογίες να σπείρουν τον πανικό. Φήμες για κλοπές, βιασμούς και άλλα φοβερά και τρομερά πράγματα αρκετά για να τρομοκρατήσουν τη φιλήσυχη ζωή μας, φήμες που διαδίδονται με ταχύτητα φωτός, μπαίνοντας παντού: στις δουλειές μας, στα σχολεία, στις βόλτες μας ….παντού !
Απέναντι σε όλα αυτά θέτουμε τους παρακάτω προβληματισμούς:
1. Σχετικά μα τις φήμες, η Αστυνομία δήλωσε επισήμως πως δεν υπάρχει καμιά σχετική καταγγελία. Γιατί, λοιπόν, αστήρικτες κατηγορίες, συνεχίζουν να διασπείρονται μανιωδώς;
2. Από ποτέ «κινήσεις πολιτών» στρέφονται κατά ευπαθών ομάδων (όπως οι πρόσφυγες) χρησιμοποιώντας τα άγχη και τις αγωνίες του κάθε πολίτη –εργαζόμενου, αντί να τις υποστηρίζουν να τις ενισχύουν και να αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα όλους, ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος, καταγωγής;
3. Από πότε η πτώση του τουρισμού οφείλεται στο πόσους πρόσφυγες «φιλοξενεί» το ΧΕΝΙΑ και όχι στην κακοδιαχείριση του ζητήματος από τους αρμόδιους φορείς, την αδιαφορία του επιχειρηματία (που θέλει να κάνει την «αρπαχτή») τον κατάφορο βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος και από τα δημόσια έργα, τις κακές συγκοινωνίες, τις μεταβολές του παγκόσμιου χάρτη.
4. Ποιο σχολείο θέλουμε, τελικά, για τα παιδιά μας; Εκείνο που δημιουργεί φοβισμένους μισάνθρωπους και μαριονέττες του τρίπτυχου βολεύομαι –υπακούω –συντηρώ; Ή εκείνο που προωθεί την σκέψη αγκαλιάζει τον άνθρωπο και ανοίγει τις πόρτες του με θάρρος σε ολόκληρο τον κόσμο;
5. Δεν αναρωτήθηκε ποτέ κανείς ΓΙΑΤΙ οι πρόσφυγες μένουν από δω και από κει και δεν φεύγουν αν και έχουν το χαρτί της διοικητικής απέλασης; Γιατί δεν έχουν τα εισιτήρια τους για την Αθήνα; Γιατί δεν τους επιτρέπουν να μετακινηθούν; Ας απαντήσουν οι αρμόδιοι φορείς (Νομαρχία, Βουλευτής )επί της ουσίας και όχι τύποις. Ποιανού η ανακοίνωση ισχύει για την χορήγηση ή μη των εισιτηρίων;
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Δημοσιεύτηκε στο F/B και στο ΣΑΜΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ:
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ”
Το πρόβλημα της ακολουθούμενης μεταναστευτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό, κρατικό, αλλά και τοπικό επίπεδο, είναι ενα “δύσκολο” θέμα που δημιουργεί εντάσεις λόγω των ιδεοληψιών και των αγκυλώσεων που νεκρώνουν κάθε δυνατότητα ψύχραιμου διαλόγου.
Η αθρόα άφιξη μεταναστών, έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται από πολλούς για δημιουργία εντυπώσεων σε μία (τάχα μου) προσπάθεια να αποδείξουν είτε πόσο ... ανθρωπιστές, είτε πόσο ...πατριώτες είναι. Ολοι αυτοί δεν αντιμετωπίζουν το θέμα κάνοντας νηφάλιες και δημιουργικές προτάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά περιορίζονται σε θεωρητικούς αφορισμούς, γενικόλογες ηθικολογίες ή και σε ακραίες ρατσιστικές κραυγές.
Από την άλλη, η πρόχειρη, αβάσιμη, άδικη καταγγελία, όταν δεν αποδεικνύει ηλιθιότητα, σίγουρα υποκρύπτει δόλο, οδηγεί δε σε ένα νέου τύπου εκφασισμό του δημόσιου λόγου και προσπάθεια φίμωσης του άλλου.
Δυστυχώς άλλη μία φορά, αυτές οι γενικές διαπιστώσεις επαληθεύονται και στην κλειστή μας κοινωνία με την επιστολή-καταγγελία της κίνησης “Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες”.
Η υγιής αντίδραση σε μια αυξανόμενη ξενοφοβία, εκφυλίστηκε σε χυδαία κατασυκοφάντηση μιας ομάδας πολιτών που χαρακτηρίζονται ΑΝΑΊΤΙΑ και ΑΔΙΚΑ “ρατσιστές”, “χρυσαυγίτες” και “αγανακτισμένοι πολίτες”...
Οι πολίτες αυτοί, “στήνοντας” μια διαδικτυακή ομάδα απαιτούν την παραχώρηση του ΧΕΝΙΑ στο Δήμο. Στην προσπάθειά τους αυτή, δημοσιοποίησαν ένα βίντεο από το εσωτερικό του ΧΕΝΙΑ. Από τις εικόνες εύκολα προκύπτει ότι έχουν διαμείνει μετανάστες ή και άλλοι στο ρημαγμένο από την εγκατάλειψη ξενοδοχείο, όπως προκύπτει και η άθλια κατάσταση με τους πεσμένους σοβάδες και τα σάπια μπαλκόνια. Η κίνησή τους όμως είχε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ σκοπό να καταδείξουν την αδιαφορία των “υπευθύνων” για την κατάσταση του πάλαι ποτέ στολιδιού της παραλίας και καμία αναφορά δεν έγινε στους δύσμοιρους αυτούς ανθρώπους τους οποίους κάποιοι φαίνεται να ... χαίρονται να βλέπουν να κοιμούνται ανάμεσα σε ακαθαρσίες σκύλων και πεσμένους σοβάδες!!!
Αν μη τι άλλο, οι φίλοι της κίνησης “αλληλεγγύη στους πρόσφυγες” θα μπορούσαν να δουν το βίντεο, τις αναρτήσεις στο διαδίκτυο, αλλά και το περιεχόμενο του πανώ το οποίο την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΝΥΞΗ για τη διαμονή των προσφύγων δεν έκανε.
Αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να έχουν την “ευαισθησία” να ρωτήσουν, ποιοι αποτελούν αυτή την ομάδα και θα αντιλαμβάνονταν τη “γκάφα” τους πριν τη διαπράξουν, καθώς αρκετοί από τους συμμετέχοντες στο “Βαθύ Sos” έχουν εκφραστεί ΚΑΙ δημόσια εναντίον των ξενόφοβων “Ελληναράδων”, αλλά και για την ανεπάρκεια του κράτους στη διαχείριση του ζητήματος, καθώς και για τις ευθύνες του Δυτικού “πολιτισμένου” κόσμου στο φαινόμενο. Δε θα αποφύγω να αναφέρω ότι πολλά από τα μέλη των δύο ομάδων γνωριζόμαστε προσωπικά, έχουμε συζητήσει κατ' επανάληψη και κάποιοι από εμάς έχουν ταυτόσημες απόψεις!!!
Η γελοιότητα λοιπόν του κειμένου όσον αφορά την ομάδα “Βαθύ Sos” υποθέτω ότι πρέπει να είναι καταφανής ακόμα και στους ίδιους τους συντάκτες του.
Εκτός και αν κάποιοι ανησύχησαν με το “περίεργο” φαινόμενο πολίτες να έχουν άποψη, δημόσιο λόγο και παρουσία, έξω από κομματικές περιχαρακώσεις και άλλα ... “μαντριά”.
Λυπάμαι ιδιαίτερα για τη στάση σας φίλοι.
Δε θα επανέλθω και ειλικρινά περιμένω ανάλογο δημοσίευμά σας που να αποκαθιστά την αλήθεια, ως ελάχιστο δείγμα καλοπιστίας και απόδειξη ότι από παρεξήγηση ή κακή πληροφόρηση έγινε η άδικη επίθεσή σας.
Όσον αφορά το ζήτημα των μεταναστών, προσωπικά έχω άποψη και μπορούμε να τη συζητήσουμε όποτε επιθυμείτε, αν το επιθυμείτε.
Μπορώ από τώρα να σας ξεκαθαρίσω πάντως, ότι για μένα τουλάχιστον, ο μετανάστης δεν είναι πρόβλημα. Κανένας άνθρωπος, και καμία ζωή δεν μπορεί να είναι πρόβλημα!
Ο εγκλωβισμός του όμως σε ένα νησί χωρίς τη θέλησή του, οι κακές συνθήκες διαβίωσής του, το διαχεόμενο αίσθημα ανασφάλειας και η προσπάθεια να ... χωριστούμε σε φασίστες- “φασίστες” και φασίστες- “αντιφασίστες”, αυτά ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!
Και είναι χρέος όσων είμαστε ακόμη ψύχραιμοι, να συζητάμε ελεύθερα, να προτείνουμε και να διεκδικούμε λύσεις, χωρίς να υποκύπτουμε στην προσπάθεια τρομοκράτησής μας, από όπου και αν επιχειρείται αυτή.
Ο με ονοματεπώνυμο υπογράφων
εκπρόσωπος του εαυτού μου και μόνο
και με την ευθύνη των γραφομένων μου
Γ. Χ. Κωνσταντάκης
μέλος της ομάδας “ΒΑΘΥ SOS”
και πολίτης του Δήμου Βαθέος


Όλα αυτά δεν τα αναδημοσιεύω για να κρατήσω ... ζωντανή την ιστορία... Κάθε άλλο...
Άλλωστε όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, από κατ' ιδίαν συζητήσεις των ... αντιπαρατιθέμενων επιστολογράφων, η όλη ιστορία ήταν μία ... παρεξήγηση...
Παραμένει όμως ένα θέμα...
Γιατί τόση ένταση; Γιατί τόση καχυποψία;
Γιατί τόση βιασύνη να εκτοξευθούν εκατέρωθεν κατηγορίες;
Γιατί οι τοίχοι να γράφουν "Κάτω τα ξερά σας από τους μετανάστες" και ο "τοίχος" της "Σαμιακής" να γράφει "Κάτω τα χέρια σας από τους Σαμιώτες";
Γιατί συμπολίτες μας που δεν ανήκουν στα συντηρητικότερα τμήματα της κοινωνίας μας εκφράζονται (ή έτσι "ερμηνεύεται" από κάποιους, κάποιες φορές άδικα) με τρόπο που να μαρτυρά ξενοφοβικές τάσεις;
Και από την άλλη, είναι δυνατό, σοβαροί και με αγωνιστικό παρόν στο κοινωνικό γίγνεσθαι πολίτες να καμώνονται πως "τίποτα δεν τρέχει" και "όλα καλά";

Πρέπει όλοι να ηρεμήσουμε... Να καταλάβουμε το πρόβλημα και να αποδώσουμε ευθύνες εκεί όπου πρέπει...
Να προτείνουμε λύσεις...
Και κυρίως να καταλάβουμε, ότι δεν είναι δυνατό, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, να βάζουμε σε αντιπαράθεση το δικαίωμα των ντόπιων να νιώθουν ότι ζουν σε μια ασφαλή ευνομούμενη πολιτεία με το δικαίωμα των μεταναστών στην αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στο όνειρο.
Είναι ψευτοδίλημμα που οδηγεί σε ακρότητες και άναρθρες κραυγές.
Υποχρέωση όλων όσων θέλουμε να αυτοχαρακτηριζόμαστε ψύχραιμοι και σοβαροί, όλων εμάς που θέλουμε να "πατάμε στη γη και να κοιτάμε τα άστρα" είναι να απαιτήσουμε συνθήκες ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟΥΣ.
Να καταλάβουμε ότι δεν μπαίνουν σε αντιδιαστολή τα δικαιώματά μας, αλλά αντιθέτως το ένα διασφαλίζει το άλλο.

Την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, στις 18:00, στο Δήμο Βαθέος, η οργάνωση "Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες" οργανώνει εκδήλωση με θέμα "Τοπική Κοινωνία και Ξενοφοβία".
Θέλω να ελπίζω ότι η συζήτηση που θα γίνει, θα κινηθεί σε μία τέτοια λογική και όχι σε ένα στείρο "κατηγορώ" ή σε ένα χαζοχαρούμενο ευχολόγιο...
Ας είμαστε εκεί και ας βοηθήσουμε...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ελληναραδες ξεελληναραδες δεν ερχονται τυχαια ολοι αυτοι στη Ελλαδα.Στη Σαμο ερχονται και ατομα απο την ΑΛΓΕΡΙΑ γιατι δεν πανε Γαλια-Ιταλια που ειναι πιο κοντα?
Και κατι αλλο δεν βλεπουμε μεσηλικες που θελουν να θρεψουν τις οικογενειες τους το ολο πραμα ειναι στημενο,που ειναι οι οικονομικοι μεταναστες?Ολο εφηβουσ βλεπουμε.Και η ιθαγενεια πως θα δωθει?Να δωθει υπηκοοτητα μετα απο ελεγχο.ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ.Αυτα και αλλα πολλα,εμεις οταν πηγαμε ειχαμε και επισημα εγραφα.ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΩΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΛΕΙ.Η εγκληματικοτητα αυτη τη στιγμη εχει φτασει στην κορυφη.Και ειδαμε τι εγινε στη Αθηνα.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόσφατο μεταναστευτικό νομοσχέδιο δείχνει μια κυβέρνηση που δεν έχει συναίσθηση του προβλήματος.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_17/01/2010_387194