Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

"Κάτι τρέχει" στον Παγώνδα...

Στο Παλιό Σχολειό, δίπλα στην Πλατεία του χωριού, σε πείσμα των καιρών και κόντρα στην απάθεια και τη μοιρολατρία, κάποιοι «περίεργοι τύποι» δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους για τον Τόπο μας και την Ιστορία του.

Με πολλή δουλειά και με ακόμα περισσότερο κέφι, «έστησαν» δύο μικρά, αλλά πραγματικά αξιόλογα μουσεία.


Το πρώτο είναι το Ιστορικό Μουσείο Παγώνδα. Είναι το μοναδικό σε ολόκληρο το Νομό της Σάμου και ένα από τα 61 που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.


Στο Μουσείο σκιαγραφείται όλη η ιστορική διαδρομή του χωριού από το 1830 μέχρι το 2000, μέσα από φωτογραφίες ανθρώπων της Τέχνης και των Γραμμάτων, των Δημάρχων, Πληρεξουσίων και Βουλευτών, των Δασκάλων, Ιερέων, αλλά και Παγωνδιωτών που πολέμησαν για την Πατρίδα, διακρίθηκαν ή και έπεσαν στα πεδία των μαχών. Επίσης, εκτίθενται βιβλία που έχουν γραφεί από Παγωνδιώτες συγγραφείς, προσωπικά αντικείμενα επώνυμων χωριανών, χειρόγραφα που αναδεικνύουν την πνευματική, οικονομική και πολιτιστική ακμή του Παγώνδα, αλλά και εικόνες από την καθημερινή ζωή των κατοίκων.


Στα πλαίσια της λειτουργίας του και με σκοπό την ενίσχυσή του, έχουν εκδοθεί οι «Μορφές του Παγώνδα» και «Παγώνδας, από το χθες στο σήμερα» του Γιάννη Αντωνιάδη.


Στον δίπλα ακριβώς χώρο, στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο.
Είναι το πρώτο που ιδρύθηκε στο νησί από το Σύλλογο «Ομόνοια» το 1984.


Με τη στήριξη του Δήμου, αλλά κυρίως με προσωπική δουλειά και πολύ μεράκι, το 2008, πιο πλούσιο και όμορφο, άνοιξε πάλι τις πόρτες του μετά την ανακαίνιση του κτηρίου.


Αποτελείται από πέντε ξεχωριστές αίθουσες: Το «Κατώι» με έκθεση ξεχασμένων πια εργαλείων, την αίθουσα του αργαλειού και των υφαντών, την κρεβατοκάμαρα, τη σαλοτραπεζαρία και την κουζίνα με όλα τα αναγκαία καθημερινά αντικείμενα και τα στολίδια του σπιτιού.


Στις 28 Φεβρουαρίου, Κυριακή στις 6:00 το απόγευμα, παρουσιάζεται ο νέος οδηγός ξενάγησης του Λαογραφικού Μουσείου, από την κυρία Κούλα Καραμηνά Πόθου και θα ακολουθήσει θεατρικό μονόπρακτο από την Παιδική Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου.
Είναι μια ευκαιρία όχι μόνο να ενισχύσουμε αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια, αλλά και να χαρούμε τα αποτελέσματά της.

Ευχαριστώ την κα Αγγ. Βαλεοντή, τον κο Γ. Αντωνιάδη και τον κο Γ. Αξιώτη για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες.
Τους ευχαριστώ, όπως και όλους όσους δούλεψαν μαζί τους…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρότυπο για όλα τα χωριά. ιστορικό Μουσείο έχουν και οι Μαυρατζαίοι.

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

Δεν το ήξερα ΚΑΠ>ΚΟΥΜ...
Μάλλον πρέπει να κανονίσουμε και κατά κει ένα ουζάκι...
:ο)