Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΑΜΟΣ - ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Από το Σαμιακό Τύπο, αναδημοσιεύω το άρθρο του Γ.Κολλάρα (με την άδειά του)
Προσυπογράφω έχοντας ΜΙΑ και ΜΟΝΗ επισήμανση να κάνω.
Δικαίως γράφει ο φίλος Γιώργος ότι ... αργήσαμε!
Αργήσαμε πράγματι!
Όχι όμως μόνο λίγους μήνες... Αργήσαμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ οκτώ χρόνια...

ΣΑΜΟΣ – ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΈΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αυτοδιοικητικές εκλογές προ των πυλών και οι σκέψεις πολλών συμπολιτών μας διϊστανται κυρίως όσον αφορά την επιλογή των προσώπων που θα οδηγήσουν τη κούρσα με τον «Καλλικράτη» επικεφαλής.
Θυμάμαι ότι όταν ανακοινώθηκε η διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη αρκετοί μίλησαν για επανάσταση.
Είναι γεγονός ότι ο Καλλικράτης αποτελεί επανάσταση στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, φέρνει μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες.
Μιλάμε για αντικατάσταση των Νομαρχιών από μεγάλες περιφέρειες, για μείωση του κόστους της τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξορθολογισμό της λειτουργίας της και αποτελεσματικότητα στης δράσης της.
Αν πετύχει η μεταρρύθμιση αυτή η πολιτική ζωή στην Ελλάδα δεν θα είναι πιά όπως ήταν.
Δυστυχώς όμως τα όσα «καινοτόμα» προβλέπει ο Καλλικράτης φαίνεται ότι δεν συγκινούν τα κομματικά επιτελεία τα οποία προετοιμάζονται για τις εκλογές αφού επιμένουν με τη παλιά συνταγή , με τα ίδια πρόσωπα και της ίδιες πολιτικές.
Αγνοούν ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στοχεύει σε μια μεταρρύθμιση ενός αντιπαραγωγικού, δυσκίνητου και κομματικοποιημένου συστήματος όμως ακολουθούν και σε αυτές τις εκλογές το στενό νοούμενο συμφέρον των κομμάτων.
Αγνοούν ότι στις τοπικές κοινωνίες υπάρχουν άνθρωποι άφθαρτοι, δραστήριοι, δυναμικοί, έντιμοι, μορφωμένοι, επιτυχημένοι στις δραστηριότητες τους με διάθεση για δουλειά που σε πολλές περιπτώσεις συγκεντρώνουν τη προτίμηση των συμπολιτών τους, όμως παρατηρείται τα κομματικά όργανα να παρακάμπτουν την ύπαρξη τέτοιων προσώπων και επιμένουν να θεωρούν τις εκλογές ως επιβεβαίωση της ισχύος τους και καταγραφής των δυνάμεων τους.
Ειδικά για το τόπο μας, τη Σάμο, σήμερα πολλοί μιλούν για δυσαρμονία κομμάτων- κοινωνίας, για πρόσωπα που «ανακυκλώνονται» , για ανθρώπους χωρίς όραμα, χωρίς γνώσεις και κυρίως για ανθρώπους που στο βωμό της καρέκλας, της εξουσίας και των συμφερόντων οδήγησαν το νησί στην οικονομική καταστροφή και την αφάνεια.
Αν τώρα μιλήσουμε για τη πόλη που ζούμε, την έδρα του μελλοντικού κατά Καλλικράτη Δήμου, οργή, αγανάκτηση και δυστυχία μας κατακυριεύει αφού είναι γεγονός ότι οι μέχρι σήμερα αντιλήψεις των τοπικών Αρχών, που έχουν παγιωμένη εξουσία, είναι δέσμιες της χρονίζουσας βόλεψής τους. Πελατειακές σχέσεις, λαθεμένες επιλογές, παράνομος πλουτισμός, άρνηση ευθυνών, έλλειψη χρηστής διοίκησης, αδιαφορία για το περιβάλλον, κακογουστιά, που έχει μολύνει κάθε έκφανση δραστηριότητας σε εμπορικό, επιχειρηματικό επίπεδο και υπονομεύει εν τέλει την τουριστική ανάπτυξη.
Τι να πρωτοαναφέρει σήμερα κανείς γιαυτή τη πόλη; Τις πρόσφατες πλημμύρες της παραλιακής, φαινόμενο που σύντομα θα επανεμφανιστεί με τις όποιες συνέπειες , την απαράδεκτη πλακόστρωση του εμπορικού δρόμου με ακατάλληλα πλακίδια , το μπάζωμα και το πάρκινγκ της παραλιακής, το απαράδεκτο οπτικά, πολεοδομικά, αρχιτεκτονικά και χρηστικά κτίριο του Λιμενικού ταμείου Σάμου, την έλλειψη δημοτικής συγκοινωνίας, την έλλειψη χώρων αναψυχής για τα παιδιά των δημοτών;
Να θυμηθούμε ότι οι ιθύνοντες χορήγησαν άδειες λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων (και η Δημοτική αρχή το «ανέχτηκε» λες και δεν μπορούσε να παρέμβη ) , που λειτουργούν μέσα στη καρδιά της πόλης και στη δεύτερη μεγαλύτερη αρτηρία της πόλης την οδό Κανάρη την οποία επιβαρύνουν, τη βρωμιά που κατακλύζει κάθε γωνιά της πόλης, το «αγέρωχο» ΞΕΝΙΑ Σάμου, τους δρόμους με τις λακκούβες και τα απορρίμματα, το εμπορικό λιμάνι «φάντασμα»……..που κάποιοι βιάζονται να το λειτουργήσουν χωρίς υποδομές , τη λειτουργία κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών στη κυριολεξία μέσα στη πόλη, την έλλειψη παραλιών για κολύμπι , τη σκοτεινή πλατεία Πυθαγόρα επί της οποίας κάποιοι, ευτυχώς προσωρινά, «ασέλγησαν» δημιουργώντας ένα «έκτρωμα» που το ονόμασαν πλατεία ;
Πώς να ξεχάσει κανείς την εξαφάνιση» της παραλίας στα Ταμπάκικα για τη δημιουργία της παραλιακής αρτηρίας λες και δεν υπήρχε τρόπος να κατασκευαστεί δρόμος χωρίς την καταστροφή της παραλίας….!!!!
Τι να θυμηθεί ακόμα κάποιος , ότι ο δρόμος που συνδέει τις δύο μεγάλες πόλεις του νησιού και στην ουσία την ανατολική με τη δυτική Σάμου κατασκευαζόταν επί 30 χρόνια !!!!!! σήμερα σε πολλά σημεία επιδιορθώνεται και εξακολουθεί να είναι προβληματικός;
Να θυμηθεί ότι κάποιοι υπεύθυνοι κήρυξαν τη Σάμο κορεσμένη τουριστικά; Ότι είπαν ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ στη δημιουργία πύλης εισόδου Σάμου-Τουρκίας επειδή έμποροι –κηφήνες, νομείς της ντόπιας εξουσίας δεν ήθελαν το άνοιγμα των εμπορικών σχέσεων Σάμου –Τουρκίας προκειμένου να μη χάσουν το «παντεσπάνι» τους;
Τους εκδρομείς που από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο φθάνουν καθημερινά στη Σάμο με τα Τουρκικά πλοιάρια και παραμένουν κάθιδροι στον ήλιο για αρκετή ώρα προκειμένου να εισέλθουν σε ένα δωμάτιο-τελωνείο για τον έλεγχο των διαβατηρίων τους;
Να θυμηθεί κάποιος ότι λειτουργεί στη καρδιά της πόλης , παράνομα φυσικά, λαϊκή αγορά χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ότι στο χώρο όπου στεγάζεται κυκλοφορούν έντομα, ποντίκια και κατσαρίδες;
Και πόσα άλλα που κατάντησαν τη πόλη και το νησί κρανίου τόπο, αφιλόξενο, ουραγό της ανάπτυξης και των εξελίξεων.
Τι να αναλογιστεί κανείς; την απόγνωση των εμπόρων , των ελευθέρων επαγγελματιών, των νέων και των επισκεπτών της πόλης;
Συμπερασματικά στη πόλη αυτή, «πιάσαμε πάτο» και όταν φτάνεις σε αυτό το σημείο αρχίζεις από την αρχή……….αλλά για να κάνεις μια καινούργια αρχή απαιτείται διαγραφή του παρελθόντος και των ατόμων που το αποτελούν, χρειάζονται βαθιές τομές, ρήξεις, πρόσωπα «καθαρά» υπευθυνότητα, αντοχές και οράματα.
Πρόσφατα πληροφορήθηκα τη «κάθοδο» στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές ενός νέου συνδυασμού που απαρτίζεται από άφθαρτους πολιτικά ανθρώπους, νέους, με θέσεις και όραμα , όπως τουλάχιστον επαγγέλλονται, για το Δήμο μας.
Επικροτώ τη κίνηση αυτή απλά έχω αρκετές επιφυλάξεις αφού θεωρώ ότι δεν απομένει αρκετός χρόνος μέχρι τις εκλογές κατάθεσης προγραμματικών θέσεων , χρόνος για δουλειά εκλογική και κυρίως χρόνος για πληροφόρηση της κοινωνίας και άνοιγμα σε αυτή.
Φαίνεται βέβαια ότι την κίνηση αυτή υπαγόρευσε στους συμπολίτες που μετέχουν η απογοήτευση με αυτά που βλέπουν και με αυτά που γίνονται στη πόλη μας , η αγανάκτηση και η αδιαφορία των ηγετών της, με τους πολιτικούς που κυβερνούν αυτό το τόπο και τα «κοπάδια που σέρνουν μαζί τους ». Αναμφίβολα επιδιώκουν να πολεμήσουν την αυθαιρεσία της εξουσίας γνωρίζοντας (πάντα αγενείς προς την εξουσία), πως η αυθαιρεσία της εξουσίας υπάρχει όσο την αποδέχεσαι. Και αποδεχόμενος την νομιμοποιείς!!!!.
Μήπως λοιπόν έφτασε ο καιρός όλοι εμείς να αναθεωρήσουμε τις επιλογές μας , να απαγκιστρωθούμε από τις κομματικές επιλογές και νοοτροπίες, τους δογματισμούς και τις εξαρτήσεις και να «ψάξουμε» για τους «άριστους» και όχι για τους αρεστούς;

Σάμος 15 Σεπτεμβρίου 2010
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΑΡΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: