Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Το ΧΕΝΙΑ στο Δήμο! Και τώρα ... τι;;


Mε δελτίο Τύπου, ο Βουλευτής Σάμου μάς πληροφόρησε ότι (επιτέλους!!) το ΞΕΝΙΑ θα παραχωρηθεί στο Δήμο!

Υποθέτω ότι ήρθε ο καιρός που πρέπει να κουβεντιάσουμε ΣΟΒΑΡΑ οι Σαμιώτες τι θέλουμε να κάνουμε με το κτήριο...



Έχω προσπαθήσει ξανά να ανοίξω αυτή την κουβέντα....
Νομίζω ότι αξίζει να ξανα-διαβαστεί  η τοποθέτηση της ομάδας Βαθύ Sos, αλλά και η προσωπική άποψη του μέλους του Βαθύ Sos (τότε) και αρχιτέκτονα Ν.Α.
Την ώρα που οι περισσότεροι, αγανακτισμένοι πια με την εικόνα του ρημαγμένου Ξενοδοχείου, καταλήγουμε, "ελαφρά τη καρδία", σε "αποφάσεις" για την κατεδάφισή του, πρέπει να ξαναβάλουμε ΟΛΕΣ τις απόψεις στο τραπέζι, έχοντας υπ' όψιν  τις δυνατότητες του Δήμου, την ιστορική, συναισθηματική και αρχιτεκτονική αξία του κτηρίου, αλλά φυσικά και την  κατάστασή του.
Δεν είναι αργά για ένα σοβαρό διάλογο!

4 σχόλια:

dyosmaraki είπε...

Εγκληματική θα θεωρούσα την κατεδάφιση του Xenia. Σίγουρα το κόστος είναι τεράστιο για να επισκευαστεί, όμως εάν κινηθεί ο Δήμος σωστά ακόμη και υπό τις παρούσες συγκυρίες θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έξης για τους επισκέπτες. Συνεδριακό κέντρο, τόπο προώθησης των ντόπιων προϊόντων, μεικτές χρήσεις, πολυπολιτισμικό κέντρο, εκθεσιακό κλπ
Ακόμη και μίσθωση σε κάποιον ιδιώτη για κάποια χρόνια με την προύπόθεση να αναλάβει τα κόστη επισκευής θα μπορούσε να συμφωνηθεί. Τόπο για ναλλακτικές θεραπείες σε συνάρτηση με την ιστορία του νησιού κλπ κλπ
Παραθέτω το link (http://www.greekhotel.com/dodecane/rhodes/archangelos/sightseeing/home-gr.htm) ενός άλλου ξενοδοχείου της Ρόδου το οποίο το τυραννούσαν επί χρόνια και λεληλατήθηκε, κόντεψε να καταρρεύσει. Τελικά το επισκεύασαν και επαναχρησιμοποιήθηκε) δεν ξέρω τι έχει απογίνει τώρα, όμως τουλάχιστον διασώθηκε.
Είναι χρέος του νησιού σας να διασώσει την πολιτιστική του κληρονομιά. Εάν πάει για κατεδάφιση ειδοποιήσετέ με να ανέβω να πάρω ότι έχει απομείνει από την διακόσμησή του.

DINOS TZORTZOGLOU είπε...

@Dyosmaraki χαθήκαμε....
Δυστυχώς η εικόνα του ΧΕΝΙΑ έχει ωθήσει πολλούς εδώ στην "εύκολη" λύση... Πριν ακόμα γίνει μία στατική μελέτη, χωρίς να έχει γίνει κανένας σοβαρός δημόσιος διάλογος, μοιάζει να έχει ήδη βγει η "καταδικαστική απόφαση"....
Ελπίζω να καταφέρουμε να ανοίξουμε αυτή την κουβέντα (και δεν εννοώ βέβαια μόνο από εδώ...)
Όσον αφορά τη διακόσμηση και την επίπλωση, δεν έχει μείνει ΤΙΠΟΤΑ, εκτός από την τοιχογραφία φυσικά που -έτσι κι αλλιώς- θα γίνει ... πόλεμος αν δεν υπάρξει μέριμνα για τη διάσωσή της...

tsouknida.blospot.com είπε...

Νομίζω ήρθε η ώρα να γίνει μια σοβαρή μελέτη αποκατάστασης και κοστολόγηση αυτής.
Να τονίσω, ότι εφόσον οι ειδικοί πουν ότι το Ξενοδοχείο μπορεί να επισκευαστεί, όσο και αν είναι το κόστος πρέπει να βρεθεί τρόπος να επισκευαστεί.
Αφού κατατάσεται στην μοντέρνα πολιτιστική κληρονομιά, δεν πρέπει να γκρεμιστεί. Φαναταστείτε να έστεκε εκεί ένα αρχαίο μνημείο.
Η πολιτιστική του κληρονομιά δεν κρίνεται μόνο με με βάση την "αρχαιότητα" !

dyosmaraki είπε...

@Dinos

Πράγματι χαθήκαμε, ας όψονται οι επαγγελματικές υποχρεώσεις που μου έχουν αφήσει απειροελάχιστο προσωπικό χρόνο διαθέσιμο πλέον.
Σε διαβάζω όμως τακτικά και ας μην σχολιάζω. Συμφωνώ μαζί σου για τη διάσωση της τοιχογραφίας και είμαι στο πλευρό σου.

@Alex Stath
Η πολιτιστική κληρονομιά δεν κρίνεται μόνο με με βάση την "αρχαιότητα" !

Εχεις απόλυτο δίκιο. Τεμπέλιασε η Ελλάδα με την υπέρογκη προβολή του "αρχαίου ενδόξου παρελθόντος της" (το οποίο στην ουσία δωρήθηκε στους νεοέλληνες, δεν κουράστηκαν για να το δημιουργήσουν) και άφησαν τη νεότερη δημιουργία τους (αρχιτεκτονική, λογοτεχνία, ποίηση, καλές τέχνες) να αραχνιάζει και να καταστρέφεται. Ειδικά στις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να διασωθεί ό,τι διαθέτει η Ελλάδα από το νεότερο παρελθόν της.